Votulastkrant logo

Rubriek: Wijkverhalen

Tweede leven voor een boom

Najaar 2014 worden er in het Majoor Bosshardtplantsoen een stuk of zeven flinke bomen gerooid. Een treurig gezicht want ze staan er dan al ruim 65 jaar. Maar de bomen zijn ziek. Gelukkig verdwijnen ze niet helemaal. Tegenover het park woont meubelmaakster Saskia die, samen met Stichting Tafelboom, de bomen een tweede leven geeft.

Ik bezoek Saskia in de werkplaats van de Tafelboom op Rotsoord. Stichting Tafelboom bekommert zich sinds 2009 om het Utrechtse stadshout. Bruikbare bomen die door de gemeente worden gerooid vanwege ziekten, gevaarlijke situaties of herinrichting, verwerkt de stichting tot tafels of andere meubels met een verhaal. Vanwege de iepziekte zijn het vooral veel iepen die gerooid worden. Ook de drie oudste iepen van Nederland die sinds 1776 op de Catharijnesingel stonden, zijn door Tafelboom verwerkt tot tafels.



Van stam tot meubel
De werkplaats is ruim en licht met een aantal indrukwekkende machines. Op de werkbanken liggen bijzondere tafelbladen in verschillende fasen van het maakproces. Het terrein rond de werkplaats ligt vol met stapels planken met latjes ertussen zodat ze kunnen drogen. Ook ligt er een grote stapel net gerooide stammen. Er ligt er zelfs één met een diameter van 85 centimeter! Met een mobiele plankenzaag worden er planken van gezaagd. Na het drogen zijn de planken geschikt voor verdere verwerking. Leuk om te horen is dat het hout wordt gedroogd in zogenaamde drooghuisjes in stadsparken. In onze wijk staat er een drooghuisje in het Griftpark.

Het roer om
Saskia werkt samen met Stichting Tafelboom. Op haar 47e, na een reorganisatie op haar werk en een burn-out, gooide Saskia het roer om. Ze wilde gaan doen wat ze het liefst doet: werken met hout. Na een stage bij Tafelboom en een afgeronde opleiding meubelmaken, runt ze alweer twee jaar haar eigen bedrijf ‘Haaks Hout’. In opdracht maakt ze tafels, kasten of ander meubilair, meestal van Utrechts hout en soms van ander hout. “Het is zwaar werk als je alleen bent. Aan het eind van de dag reken ik wel eens uit dat ik wel 1800 kilo heb verplaatst!”



Hout uit de buurt
Saskia hecht aan duurzaamheid en milieu. Ze werkt dan ook het liefst met hout uit de buurt. Ook gebruikt ze voor de afwerking milieuvriendelijke oliën. “Als kinderen aan de rand van de tafel knabbelen, wat kleine kinderen nogal eens doen, dan is dat niet gevaarlijk,” vertelt ze. Bij ieder meubelstuk levert Saskia een documentje met informatie over de boom waarvan het hout afkomstig is. En voor zichzelf werkt ze momenteel aan een kast van hout afkomstig van de Anna Paulownaboom uit het park. “Want hoe leuk is dat, een kast gemaakt van een boom uit je eigen park!”

Ook iets van hout uit je eigen wijk maken? Saskia geeft bij Tafelboom ook workshops, zie www.tafelboom.nl. LDR

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2015 no. 6, December

Belastingkantoor gaat tegen de grond
lees artikel

Wijk als werkterrein
lees artikel

Plein met fleur
lees artikel

Over de grens
lees artikel

Schatzoeken in het park
lees artikel

Tweede leven voor een boom
lees artikel

Het verhaal achter de muziek
lees artikel

De rotonde aan de Weerdsingel
lees artikel