Votulastkrant logo

Rubriek: Over de grens

Nijntje pleintje

Votulast, ons eigen stukje stad. Begrensd door wegen en water. We mijmeren over het Griftpark in de zomer en zien overal 'onze' molen bovenuit torenen. Maar als je langs die denkbeeldige grens fietst, rijdt of vaart, is er aan de overkant óók veel moois te zien. Wat ligt er achter Kardinaal de Jongweg, Blauwkapelseweg, Singel en Vecht? De Votulastkrant verruimt voor één keertje haar blik en zoekt de grens op.



Na een stapavond heeft ze wel eens een peuk in haar mond, in de winter draagt ze soms een gebreide sjaal en met Koningsdag altijd een oranje bloemenkrans: nijntje op het nijntje pleintje. Op de hoek van de Van Asch van Wijckskade en de Oudegracht ligt het pleintje met kleine boompjes en beplante boomspiegels. Eromheen vormen de fietspaden een belangrijk verkeersknooppunt waardoor er eigenlijk altijd leven is. Vrijgezellenfeesten trekken langs dit pleintje en het beeld is onderdeel van speurtochten die worden gedaan op bedrijfsuitjes. En dan zijn er nog de toeristen die in dé stad van nijntje op zoek gaan naar haar eigen plein. Na hun bezoek aan het Dick Bruna huis wandelen ze dwars door de stad om uit te komen bij een klein, eenvoudig beeld en het plein dat naar haar werd vernoemd. Een bescheiden plein voor een wereldster van dat formaat, die a.s. 21 juni alweer haar 60e verjaardag viert!

Er staan maar weinig huizen aan het nijntje pleintje. Een daarvan is van de familie Van Druten. Officieel is hun adres aan de 1e Achterstraat, maar post gericht aan het nijntje pleintje komt ook aan. Niels van Druten werd in zijn studententijd al verliefd op het pleintje en heeft de ontwikkeling ervan de afgelopen jaren gezien. "Vroeger stonden er bankjes op het pleintje en was er veel overlast van drugsgebruikers. Op initiatief van de bewoners is het pleintje toen aangepakt en zijn de bankjes verwijderd. De afgelopen jaren is het verder opgeknapt tot de gezellige plek die het nu is.

Het nijntje pleintje ligt op een bijzondere plaats. Onder de sokkel van nijn wijst een rode lijn bakstenen de plek van de oude stadsmuur en richting het water staan de overblijfselen van de oude stadspoort. Het beeld van nijntje is recenter; het werd in 1994 geplaatst. Het is gemaakt door de beeldhouwer Marc Bruna, de zoon van Dick Bruna (de geestelijk vader van nijntje) en werd aan de stad Utrecht geschonken door de Soroptimisten (een internationale vrouwenorganisatie). Het beeld is gemaakt van brons en staat op een grote granieten sokkel. Ooit was het voorzien van een plaatje. Dat werd er afgejat, vervangen en wederom ontvreemd.

Het is niet het enige raadsel. Want waarom is het nijntje pleintje hier? Het Dick Bruna huis en de gemeente moesten het antwoord schuldig blijven. Zijn er Votulastkrantlezers die het weten?

Alles over de viering van nijntjes verjaardag: http://centraalmuseum.nl/nieuws/nijntje-wordt-60-een-jaar-lang-feest/. GM

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2015 no. 3, Mei

Koekoekstraat fietstraat
lees artikel

Luuk Emmink, imker te Griftsteede
lees artikel

Votulast kleurt geel
lees artikel

Nijntje pleintje
lees artikel

Je haar verven met koffie
lees artikel

Fietsenwinkel Van Bunnik
lees artikel

Zwemmen in de Singel
lees artikel

De gashouder / het Griftpark
lees artikel