Votulastkrant logo

Rubriek: Wijkverhalen

Andere tijden in de Pieter Nieuwlandstraat

Aan de rand van het Griftpark, tussen het Willem van Noortplein en de Kardinaal de Jongweg, ligt de Pieter Nieuwlandstraat. De straat werd in 1928 aangelegd en was met zijn vele winkeltjes en eenmanszaakjes jarenlang een van de levendigste straten in Tuinwijk-Oost. Druk is het er nog steeds, al is er in bijna 90 jaar tijd wel het een en ander veranderd. We blikken terug met Miep Plancius (1936), die hier al sinds haar geboorte woont.

Pieter Nieuwlandstraat. Foto uit het Utrechts Archief
Pieter Nieuwlandstraat. Foto uit het Utrechts Archief


In Mieps jeugd viel er genoeg te beleven in de straat. Een keur aan buurtwinkels zorgde ervoor dat het de bewoners niet aan voorzieningen ontbrak. "Er was een groenteboer, een sigarenboer, een kruidenier, twee drogisterijen, een slager met heerlijke metworst..., alles wat je maar nodig had," vertelt Miep. "De bakker kan ik me nog goed herinneren, een klein kereltje dat Landsman heette. Kreeg je visite, dan rende je gauw naar de overkant om bij hem wat lekkers te halen."

BUURTWINKELS
Deze kleine buurtwinkels zijn allemaal uit het straatbeeld verdwenen, al zijn veel hoekpanden in de straat nog duidelijk als voormalige winkels te herkennen. Zijn er nog zaken die zich al die jaren hebben weten te handhaven? Miep: "Nee, alleen de benzinepomp aan het einde van de straat zit er al sinds mensenheugenis. Verder stond hier vroeger de A.C.O., waar ik in de loop der jaren menige fiets gekocht heb. Die fietsenwinkel is er nog wel, maar is al lang geleden van eigenaar veranderd."

BADHUIS EN POSTKANTOOR
Ook aan het aangrenzende Willem van Noortplein was het voorzieningenaanbod hoog, met een badhuis, een postkantoor en verschillende winkels. "We gingen als vriendinnen een keer per week naar het badhuis," vertelt Miep. "Niemand had een douche in die tijd natuurlijk, maar voor 15 cent kon je hier prima terecht." Tegenwoordig is in dit gebouw het Arabische hotel-restaurant Badhu gevestigd. Het postkantoor is inmiddels omgebouwd tot supermarkt.

PAARDENWAGENS, KARREN EN FIETSEN
Van de grote verkeersstroom zoals de straat die vandaag de dag kent was tot begin jaren '60 nog geen sprake. "Mijn man en ik waren rond 1960 ??n van de eersten in de straat met een auto, een Volkswagen," legt Miep uit. "Voor de rest bestond het verkeer vooral uit paardenwagens, karren en heel veel fietsen. En de bus natuurlijk: die had zijn eindhalte voor onze deur."

ROLSCHAATSEN OP STRAAT
Miep herinnert zich nog goed hoe kinderen alle ruimte hadden om op straat te spelen: "We rolschaatsten wat af op deze straat. Ik geloof dat ik wel honderdduizend keer heen en weer heb geschaatst en even zo vaak ben gevallen. Tegenwoordig zou je zodra je de stoep af rijdt direct kans lopen tegen een auto aan te komen. Wat dat betreft is het hier veel drukker geworden." IK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2015 no. 2, maart

Nieuw! Buurtteam Noordoost
lees artikel

Gastouders in de Torteltuin
lees artikel

Oscarnominatie voor buurtgenoten
lees artikel

Zijdebalenterrein
lees artikel

Andere tijden in de Pieter Nieuwlandstraat
lees artikel

Brieven worden boek
lees artikel

"Schoonheid biedt troost"
lees artikel

Het badhuis aan het Willem Van Noortplein
lees artikel