Votulastkrant logo

Niemand hoort op straat

De titel van dit artikel is ook het motto van Stichting de Tussenvoorziening. Deze organisatie biedt opvang aan dak- en thuislozen. Op 1 juni 2014 is de Tussenvoorziening begonnen met Nachtopvang Weerdsingel, een voorziening voor ongedocumenteerden; dit zijn mensen die niet rechtmatig in Nederland verblijven.

In het sober ingerichte pand op de Weerdsingel Oostzijde tref ik coördinator Suzanne Hautvast en Emma van Ameijde, vrijwilliger. De eerste vraag die ik stel is waarom de Tussenvoorziening met deze nachtopvang is begonnen. Hautvast: "Wij vingen ongedocumenteerden al enkele jaren op in de Sleep Inn, de nachtopvang voor daklozen die wel in Nederland mogen verblijven. De Sleep Inn was echter overvol en door een strenger beleid werd het voor de Tussenvoorziening moeilijker om ongedocumenteerden hier op te vangen."

KWETSBAREN
Mensen zonder verblijfsvergunning moeten Nederland verlaten. Dit betekent dat de gemeente, met wie nachtopvang Weerdsingel samenwerkt, deze mensen niet mag opvangen. Hautvast: "Een uitzondering zijn de kwetsbaren, die komen bij ons terecht. Vrouwen vallen daar in ieder geval onder, voor mannen is het lastiger, dan moeten er psychische of lichamelijke redenen zijn."

GASTEN
Bij de opvang spreekt men niet over ongedocumenteerden, maar over gasten. Door Vluchtelingenwerk of STIL, een solidariteitsorganisatie, worden de gasten aangemeld. Veel van de gasten, waarvan de helft tussen de 20 en 25 jaar is, komen uit Eritrea, Ethiopië of Somalië. Dit zijn landen die mensen niet terug nemen. De gasten zitten dus in een moeilijke, vaak uitzichtloze situatie. Bij de nachtopvang kunnen ze tot rust komen en hebben ze afleiding. Ook kunnen gasten op zoek naar nieuwe feiten, aanknopingspunten om een nieuwe asielprocedure te starten. Vanaf 20.00 tot 09.00 uur de volgende ochtend zijn de gasten welkom. Vanuit deze opvang stromen de gasten door naar plekken waar ze wel 24 uur kunnen verblijven of ze gaan terug naar het asielzoekerscentrum voor die nieuwe procedure.

SCHRIJNEND
Gasten kunnen hun, meestal schrijnende, verhaal vertellen, maar het hoeft niet. Medewerkers zullen er niet naar vragen. Soms vertelt iemand wat. Van Ameijde: "Samba vertelde dat zijn broers in Nigeria vermoord waren en dat hij daarom wat van slag en chagrijnig was. Dit vond ik zo bizar om te horen. Zijn broers waren vermoord en de Nederlandse overheid wil hem terug naar zijn land sturen omdat het daar veilig genoeg moet zijn?"

BUURTBEWONERS
Op initiatief van buurtbewoners was er eind december een etentje in de opvang. Van Ameijde: "Het was heel gezellig. In het begin een beetje ongemakkelijk, maar toen we eenmaal aan het eten waren was het meer ontspannen. Twee gasten hadden gekookt en de buren hadden ook allemaal wat meegenomen." De buren hebben Nachtopvang Weerdsingel omarmd, en na mijn bezoek deze buurtbewoner ook, want niemand hoort op straat.

De nachtopvang Weerdsingel wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van verschillende fondsen. De mogelijkheid bestaat om als instantie het verblijf van de bezoeker te betalen. nachtopvang@tussenvoorziening.nl GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2015 no. 1, februari

Oehoe in het Griftpark
lees artikel

St. Josephkerk gaat sluiten
lees artikel

Postbezorger Bas Sijstra
lees artikel

Niemand hoort op straat
lees artikel

Voormalige penitentiaire inrichting Wolvenplein
lees artikel

Lief en leed delen bij Wing Fung
lees artikel

Eten over? zet het in de kast!
lees artikel

Dagdromen en Idealen
lees artikel

De molen aan de Adelaarstraat
lees artikel