Votulastkrant logo

Eten over? zet het in de kast!

Iedereen kent het: je koopt een nieuw product dat je toch niet lekker vindt of in je kerstpakket zitten etenswaren die je niet eet. Vaak belandt dergelijk voedsel uiteindelijk verstoft in de afvalbak, terwijl iemand anders er misschien wel een heerlijk maal mee gekookt zou hebben. Om dat mogelijk te maken wordt er momenteel geklust in Buurtcentrum de Leeuw.

Het idee is eenvoudig: een kast waarin mensen houdbare producten kunnen plaatsen die zij zelf niet gebruiken en waar je (ook) iets uit kunt halen als je daar behoefte aan hebt. Foodsharing wordt dit genoemd en binnenkort komt er in Buurtcentrum De Leeuw zo'n foodsharingskast te staan. Het doel: voedselverspilling tegengaan en mensen met elkaar verbinden.

GEZELLIGE WOONKAMER
De foodsharingkast is onderdeel van een groter project om De Leeuw om te toveren tot een gezellige woonkamer waar mensen graag verblijven. Fleur van IJperen, bewoonster van de wijk, is hier mee begonnen. Fleur: "De Leeuw is een gebouw waar heel veel gebeurt en veel gebruikers komen. Met het woonkamerproject hoop ik te bereiken dat mensen De Leeuw als een nog gezelligere plek gaan zien waar ze graag zijn. In het verlengde van dit project bedacht ik dat het een goede plek zou zijn om voedsel te delen. Met steun van Wies Kool, sociaal makelaar van Wijk&Co, ben ik dat plan gaan uitvoeren."

HUISKAMERPLAN
Ondertussen was Annemiek Vlaming van WADT (Werken Aan De Toekomst) de organisatie Foodsharing tegengekomen en zocht zij daarvoor naar een locatie in Votulast. Annemiek: "Toen we hoorden dat Fleur hier mee bezig was, wilden we graag samenwerken. Bij WADT koppelen we jonge hogeropgeleiden die nog geen baan hebben gevonden, aan maatschappelijke projecten. Het mogelijk maken van de foodsharingskast is nu één van onze projecten."

Wies Kool (L) en Fleur van IJperen (R)
Wies Kool (L) en Fleur van IJperen (R)


KRINGLOOP EN WEESPLANTEN
Maar er zijn nog meer organisaties betrokken bij het huiskamerplan. De foodsharingskast komt van Stichting de Waarde, de kringloopwinkel in de wijk. Zij leveren ook de andere meubels om een huiskamersfeer te creëren. Die sfeer wordt gecompleteerd door de planten die aan de Leeuw zijn aangeboden door Het Plantenasiel dat een nieuw thuis zoekt voor 'verweesde planten'. En de foodsharingskast wordt momenteel nog geverfd en mooi gemaakt door het wijkbedrijf 'Gids' waar mensen werken die alle lange tijd werkloos zijn.

IETS BRENGEN EN HALEN
Annemiek en Fleur: "De kast is nu al een succes doordat we zoveel mensen hebben verbonden met elkaar! We hopen dat de kast straks voor veel mensen een plek wordt waar ze elkaar ontmoeten en waar ze iets kunnen brengen of komen halen."

Wil je meedenken over de huiskamersfeer van De Leeuw? Mail Fleur: huiskamerdeleeuw@gmail.com GM

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2015 no. 1, februari

Oehoe in het Griftpark
lees artikel

St. Josephkerk gaat sluiten
lees artikel

Postbezorger Bas Sijstra
lees artikel

Niemand hoort op straat
lees artikel

Voormalige penitentiaire inrichting Wolvenplein
lees artikel

Lief en leed delen bij Wing Fung
lees artikel

Eten over? zet het in de kast!
lees artikel

Dagdromen en Idealen
lees artikel

De molen aan de Adelaarstraat
lees artikel