Dagdromen en Idealen
Op een grauwe woensdagochtend in januari zitten 25 kleuters op de grond van een goed verwarmd en groot schildersatelier. Muisstil en met open mond luisteren ze naar Paul Balk, kunstschilder en artistiek leider van het project 'Staatslieden Art Community'. Dit project werkt aan kunst die door kunstenaars in samenwerking met buurtbewoners gemaakt wordt. Het thema van 2015 is 'Dagdromen en Idealen: Solidariteit'.
Met grote gebaren en toepasselijke knor-, piep- en pruttelgeluiden vertelt de kunstschilder aan de kinderen hoe zijn kunstwerken tot stand komen. Ook vraagt hij wat ze zelf zien in de schilderijen. Hij toont een werk van twee bij twee meter in zwart en grijstinten. Vele handjes schieten omhoog. "Vuurwerk!", "Een douche!" roepen ze enthousiast. Dan legt hij het werk op de grond en laat zien hoe hij op een dag op een ladder klom en verf druppelde op het doek en daarop voortborduurde. Bij het volgende werk, met grote oranje bollen, roept een meisje blij: "Dat hebben we al gezien!" "Maar dat was op het digibord op school," zegt de kunstenaar. "Nu is het in het echt." Er valt een perplexe stilte; wat is echt en wat is niet echt als je 4 bent?
Verbindende factor
Als de kleuters terug naar hun school 'De Fakkel' zijn, interview ik drie medewerkers van 'Staatslieden Art Community', een samenwerking tussen Stichting Kunstlicht op Straat, Stichting het Kaasschaafcollectief, Linda Polman, Laura Buijs en Paul Balk. "Community Art is kunst die gemaakt wordt voor en door de gemeenschap," legt Buijs uit. "Kunst en cultuur werken zo als verbindende factor in een wijk."
Theater in de huiskamer
Het project Staatslieden Art Community, onder meer gesubsidieerd door de gemeente, heeft drie onder-delen. Ten eerste is er kunst in het onderwijs. Alle kinderen van 'De Fakkel' gaan op atelierbezoek en maken, per klas, daarop geïnspireerd een gezamenlijk kunstwerk. De werken zullen worden tentoongesteld in Buurtcentrum de Leeuw op de Buurtdag op 15
februari
Naast educatie zijn er theaterprojecten in de wijk. Dit jaar is het plan om theaterstukken op te voeren in huiskamers. Een toneelstuk met verschillende bedrijven, waarbij de toeschouwer van huis tot huis gaat. De bewoners van de Staatsliedenbuurt zijn daarbij de acteurs.
Laat je inspireren
Het derde onderdeel is beeldende kunst in de wijk. U kent misschien de kopie's van het beeld van Troelstra, en de billboards die hangen tegen de huizen aan de Nolenslaan en Troelstralaan? Die zullen dit jaar vernieuwd worden door jonge kunstenaars en studenten van de kunstacademie, in samenspraak met bewoners, ook rond het thema solidariteit.
Waarom eigenlijk solidariteit? Balk vind het belangrijk samen te kijken wat solidariteit in deze tijd van individualisering voor ons betekent. Theater en beeldende kunst zijn mooie middelen om dat te doen. Zonder waardeoordeel. Door je te laten inspireren door verhalen over solidariteit van mensen uit de buurt en daarover een kunstwerk te maken.
Ben je geïnteresseerd in dit project, neem dan een kijkje in Buurtcentrum de Leeuw op 15 februari, kijk op www.destaatsliedenbuurt.nl of stuur een mail naar contact@destaatsliedenbuurt.nl SM
Reageer
Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.
Ook in deze krant
2015 no. 1, februari
Oehoe in het Griftpark
• lees artikel
St. Josephkerk gaat sluiten
• lees artikel
Postbezorger Bas Sijstra
• lees artikel
Niemand hoort op straat
• lees artikel
Voormalige penitentiaire inrichting Wolvenplein
• lees artikel
Lief en leed delen bij Wing Fung
• lees artikel
Eten over? zet het in de kast!
• lees artikel
Dagdromen en Idealen
• lees artikel
De molen aan de Adelaarstraat
• lees artikel