Staatsliedenbuurt 60 jaar!
De woningnood is hoog na de Tweede Wereldoorlog. In 1947 wachtten in Utrecht zesduizend gezinnen op een huis. Tussen Tuinwijk en de bedrijven langs de Vecht was nog ruimte. Daar werd begin jaren vijftig de Staatsliedenbuurt gebouwd, nu alweer zestig jaar geleden.
Troelstralaan - J.A. Vrijhof - met dank aan Het Utrechts Archief
Het eerste ontwerp van 'Uitbreidingsplan Lauwerecht' in 1949 moest al snel aangepast worden: het bleek dat de gemeente de grond van bedrijven als de loodwitfabriek van Firma G. Greve, de beenzwartfabriek van wed. P. Smits en Zoon en de Spoorwegen niet kon aankopen. De Talmalaan helemaal groen houden lukte daarom niet. In het aangepaste plan werden de flats langs de Talmalaan schuin geplaatst om een zo ruimtelijk mogelijk effect te krijgen.
vernieuwende bouw
Nieuw in de woningbouw waren de portiek-etageflats, duplexwoningen en drie-lagenbouw: een begane grond woning en twee maisonnettes erboven. Het Uitbreidingsplan Lauwerecht hield rekening met een kinderrijke buurt: tussen de flats werden speelplaatsen ingericht en er werden drie scholen gebouwd. Het beeld van Troelstra werd in 1955 onthuld.
de jaren tachtig
Een sprong verder in de tijd: in de jaren tachtig kwam de buurt in een neerwaartse spiraal terecht. Er was achterstallig onderhoud, de overlast door vandalisme nam toe en er waren sociale problemen. Sloop leek de enige oplossing. De flats aan de Talmalaan werden eind jaren negentig afgebroken. Jarenlange discussies over sloop en nieuw-bouw in de wijk volgen. Eind 2009 wordt begonnen met de bouw van de Binnenhof. In 2012 wordt Masterplan Talmalaan vastgesteld.
staatslieden art community
In 2008 start het project 'Staatslieden op de schop' waarin kunstenaars en artiesten samen met buurtbewoners de wijk aanpakken. Inmiddels zijn diverse organisaties samengegaan in de Staatslieden Art Community. In 2011 werden replica's van het beeld van Troelstra aan de gevels van de flatgebouwen gehangen. De Community organiseert ook het feest rond het 60-jarige bestaan van de wijk op 27 juni. Na thema's als De Neus en De Mond staat dit jaar Het Oog centraal. Kunstenaars hebben workshops gegeven op basisschool de Fakkel en de gemaakte kunst wordt op de catwalk vertoond. Daarna verandert de catwalk in een buurttafel. Resto van Harte kookt een maaltijd voor de
buurt, en het diner wordt opgeluisterd met locatietheater en muziek.
mozaïek
Naast dit feest is er het mozaïek wat in de zo- mer gemaakt gaat worden op Buurtcentrum De Leeuw. Initiatiefneemster Anne Kristal Bankert bracht diverse partijen en sponsoren bij elkaar, deed onderzoek in de buurt en liet een ontwerp maken. De afbeelding van een boom komt aan de zijkant van het buurtcentrum. Eind juli gaan kinderen aan het werk: zij maken vogels die op de takken zitten. Vol- wassenen die in augustus willen mozaïeken kunnen zich opgeven via mozaieken-in-de- leeuw@outlook.com. Woensdag 27 augustus om 17.00 wordt de muur feestelijk onthuld. En er komt meer kunst: in het najaar komter een lichtsculptuur op de Talmalaan; een lichtbeeld als blijvende herinnering aan dit jubileum.
En Troelstra kijkt toe vanaf zijn nieuwe plekje op de kruising van Nolenslaan, Draaiweg en natuurlijk: de Troelstralaan.
Meer lezen over de geschiedenis van de Staatsliedenbuurt: http://www.utrecht.nl/erfgoed/publicaties/ cultuurhistorische-rapportages/cultuurhistori- sche-rapportage-lauwerecht/
Mieke Heurneman en Bettina van Santen
'De Utrechtse wijken - Noordoost'
Lotte Sprengers Fotoboek 'Thuis', http://destaatsliedenbuurt.nl/fotoboek-thuis/ MV
Lees meer over: Zwartbeenfabriek
Reacties
beste lezers
mogen is er een infomatieavond over plannen vuurwerkverbod daar zijn ook VVD, D66, SP, CU en Student & Starter zijn er daar ook het is bij café stadgenoot
door tom op zondag 6 juli 2014 om 22:17
Reageer
Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.
Ook in deze krant
2014 no. 4, juli augustus september
Staatsliedenbuurt 60 jaar!
• lees artikel
Curbs, ollies, pools en spines
• lees artikel
Voor alles wat vaart en rijdt
• lees artikel
Tunnel slaat brug
• lees artikel
De Koninkrijkszaal aan de Weerdsingel Oostzijde
• lees artikel
Oogsten in de buurtmoestuin
• lees artikel
Klapstoelconcerten
• lees artikel
zzzoemmm
• lees artikel
Votulastladder
• lees artikel