Votulastkrant logo

Wijkverhalen

Tweeling timmert aan de dijk

Aan de Gruttersdijk ligt, verscholen tussen huizen, de werkplaats van timmerbedrijf Tweeling. Een opvallende plek voor een timmerfabriek maar een speurtocht op internet leert dat al in 1931 een perceel aan de Gruttersdijk werd verkocht aan de 'Eerste Hollandsche Hakblokken- en Timmerfabriek'. Zo aan de rand van het centrum, gelegen aan het water misschien juist een strategische plek voor een dergelijke werkplaats? De waterweg kan een praktische aanvoerroute zijn geweest. De huidige eigenaren weten het niet, hun aan- en aflevering verloopt via de weg dus het water voor de deur is voor hen niet van belang.

Pas een jaar zijn ze eigenaar van de timmerfabriek, maar de naam 'Tweeling' is al langer bekend door Tweelingglas, de glashandel een paar straten verderop, net buiten Votulast. Beide bedrijven hebben dezelfde eigenaar: Habil en Kabil, een tweeling van Turkse afkomst die met passie hun ambacht uitvoeren. Habil is de glasman van de twee, Kabil doet graag het totaalpakket: zowel het glas- en het houtwerk als de administratieve kant. De broers zagen een jaar geleden kans hun glasbedrijf uit te bouwen. Kabil: "Met onze glashandel deden we altijd al veel zaken met de timmerfabriek die toen nog van Van der Schilt was. We merkten namelijk dat mensen graag een volledig pakket willen, niet alleen nieuw glas, maar ook nieuwe kozijnen. Toen de vorige eigenaar er vanwege zijn leeftijd mee ging stoppen kregen we de kans om het over te kopen. Dat hebben we gedaan en nu kunnen we mensen alles van onszelf bieden: zowel het hout- als glaswerk."
Bij Tweeling werken inmiddels vijf vaklieden die zowel de timmervaardigheden als glasvaardigheden
bezitten. Hun klantenkring is divers en geografisch gespreid. Ook binnen Votulast zijn er veel ramen te vinden die geplaatst zijn door de tweeling. "Mond-totmondreclame is belangrijk voor ons. In de
Spechtstraat bijvoorbeeld, hebben we al bij vier huizen de ramen vervangen en er dubbelglas in gezet."
In het pand van de timmerfabriek wordt het ruwe hout bewerkt tot bijvoorbeeld kozijnen,
deuren en dakkapellen. Via de bedrijfswagens worden deze naar de klanten gebracht waar ze vervolgens geplaatst worden. Kabil: "Zo hebben de mensen thuis geen rotzooi en kunnen wij het makkelijk plaatsen. In de fabriek is ook meer ruimte om alles te maken en er staan goede machines." Het pand is zo'n 150 vierkante meter en volgens Kabil goed geïsoleerd. De buren horen volgens hem niets van alle machines die er in de ruimte staan en hebben weinig last van de aanwezigheid van de fabriek. Kabil: "Een goede band met de buren vinden we belangrijk, daar hebben we ook ons best voor gedaan."
Een goede band hebben de broers onderling ook. Kabil: "Al ruim vijftien jaar werk ik samen met mijn broer en ik vind het nog steeds gezellig." De gezelligheid is echter niet het belangrijkste, dat is het maken van mooie producten. Kabil: "Ik heb in mijn leven al zoveel ramen gemaakt dat ik niet meer precies weet welke. Maar het maakt me wel trots als ik door de wijk loop en zie wat we allemaal al
gemaakt hebben."

Lees meer over: Vogelenbuurt Lauwerecht Staatsliedenbuurt Tuinwijk Vogelenburcht Wijkverhalen

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2012 no. 6, december 2012

Klein prijsje, hoge waarde
lees artikel

Redacteur Fanny de Vries
lees artikel

Groene Kerst: Kerstboom retour afzender
lees artikel

Tweeling timmert aan de dijk
lees artikel

"Donker Utrecht gaat eigenlijk over licht"
lees artikel

Samen in de buurtcoöperatie
lees artikel

Joyce Parlevliet
lees artikel

Parkeren in Votulast: handhaven met de scanauto
lees artikel