Votulastkrant logo

Wijkverhalen

Geschiedenis schrijven

Tuinwijk verdient eindelijk een eigen geschiedenisboek. Dat vindt Gerard Roorda, die vanaf 1953 (bijna) onafgebroken in deze buurt woont. Hij is vast van plan na zijn pensionering een mooi boek te schrijven over de historie van Tuinwijk.

Gerard Roorda houdt van verhalen. Verhalen bijvoorbeeld over de middenstanders en hun trouwe klanten uit de buurt. Zo hoorde hij over een dame die naar Houten verhuisde, maar nog wekelijks haar boodschappen bij de kruidenier in Tuinwijk bleef doen. Of over de fietsenmaker A. Kooij uit de Pieter Nieuwlandstraat die de wielerronde van Tuindorp organiseerde, en daarmee de Tuindorpse fietsenmaker Trapman te slim af was. En hij houdt van het verhaal van Tuinwijk.
'Wijkhistoricus in spe' Gerard Roorda
'Wijkhistoricus in spe' Gerard Roorda



samenraapsel
"Wist je dat er nauwelijks iets over de geschiedenis van Tuinwijk is geschreven?" vraagt Gerard me op het zonnige terras in het Griftpark. "Ik heb zo'n beetje alle publicaties gevolgd, maar over Tuinwijk schrijven ze meestal maar een flard of een splintertje." Maar deze geschiedenis verdient het om geschreven te worden, vindt hij. "Geschiedenis bekoort mij wel. Wat me intrigeert is dat ik zelf eigenlijk best weinig van de wijk af weet, terwijl ik er al zo langwoon. De wijk is verdeeld in buurtjes met hun eigen sfeer, het is een samenraapsel. Dus is het lastig om samenhang te zien, behalve als je het als samenraapsel ziet."

stille kracht
De diversiteit aan buurtjes en mensen kenmerkt Tuinwijk, volgens Gerard, maar ook de 'stille kracht' van de wijk; de manier waarop buurtbewoners zich samen hebben ingezet om bijvoorbeeld het Badhuis te behouden en het Zwarte Water te laten dempen. "De bibliotheek is hier nog. En het binnenterrein aan de Floris Heermalestraat, waar vroeger een papfabriek stond, is nu een stukje groen geworden: 'Lommer'. De Tuinwijkers krijgen dat voor elkaar, vaak zelfs zonder de straat op te gaan of te demonstreren." De middenstand is volgens Gerard het cement van de wijk. "Ook nu heb je ondernemers die zich voor de buurt inzetten. Maar vroeger had de middenstand een heel hoge klantenbinding in de buurt. De smid Koolschijn die tot op 93-jarige leeftijd een ijzerwarenhandel had, bijvoorbeeld. Die leende mij zó zijn klopboormachine uit. En hij leerde me hoe ik mijn kachel moest repareren."

schrijf geschiedenis!
Het samenraapsel Tuinwijk in een historisch verhaal vatten, wordt nog een hele kluif. Maar Gerard heeft er al wel ideeën over. "De geschiedenis van Koolschijn en zijn zaak wordt misschien wel de rode draad in mijn boek," vertelt Gerard. "Ik wil de kinderen van Koolschijn interviewen en oude foto's uit de wijk verzamelen. Daar kan ik best wat hulp van buurtgenoten bij gebruiken. Misschien heeft er wel iemand foto's, bijvoorbeeld van een van de wekelijkse concerten van de Utrechtse Stadskapel in de Burmanstraat. Ik wil met anekdotes de sfeer te pakken krijgen en de geschiedenis schrijven. In 2014 vangt mijn pensioen aan. Dan begin ik."

Heeft u mooie verhalen of foto's voor Gerard?
Mail dan naar g.roorda@outlook.com
Deel uw mooiste verhalen hieronder in de "reacties" MM

Lees meer over: Tuinwijk Wijkverhalen

Reacties

Hoi Gerard,
Ik wist niet, dat je een schrijver bent. Leuk om te vernemen ! Ben nog steeds bevriendind met je zus Marianne en we spreken elkaar de laatste tijd niet zo vaak, na het overlijden van jullie moeder. Ik was er bij. Ben afgelopen donderdag nog ff naar mijn oude buurtje afgereisd. Woonde in de Nolenslaan...zat op de prof dr. G.v.d. Leeuwschool...met Marianne en Wil in de klas. Lieve meiden toentertijd...nu nog natuurlijk ! Was er n.a.v. het boek van Lotte Sprengers...fotografe THUIS IN DE STAATSLIEDENBUURT UTRECHT. Wilde met eigen ogen ervaren...het verschil tussen toen en nu. Een bijzondere leuke ervaring.
Groeten en wellicht tot mails. Ronny Dierdorp
door Ronny Dierdorp op vrijdag 23 augustus 2013 om 21:31

Hi Gerard,
Ik heb nog een aantal foto's van de Burmanstraat,
Groet Rob
door Rob Roorda op vrijdag 30 november 2012 om 18:17

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2012 no. 5, september oktober 2012

Sloop en nieuwbouw Troelstralaan op de tocht
lees artikel

KORFBAL
lees artikel

Geschiedenis schrijven
lees artikel

Wereldberoemd in eigen buurt: James Votulast Orchestra
lees artikel

Doe het zelf!
lees artikel

Kook eens voor je buren
lees artikel

Henny krijgt een metamorfose
lees artikel

Ondernemen aan het Van Noortplein
lees artikel